/ МС
Народно читалище „Светлина – 1861“ в Шипка се нуждае от финансова помощ заради големите щети, нанесени по време на градушката. Това съобщават от културния институт.


С помощта на доброволци е отводнен таванът и е почистена галерията, а сдружение Младежки център за развитие „Взаимопомощ“ се включи в почистването на двора на Чирпанлиевата къща. Картините са прибрани в сухата част на читалището, макар че след градушката, ремонтираната му част също е уязвима, посочват от екипа. 

Дървената конструкция на покрива на читалището е в лошо състояние и необходима не само подмяна на керемиди, а цялостен ремонт. Общата площ на покрива е 630 кв. м . 

Има нужда от почистване на много строителен отпадък от тавана, тъй като съществува риск от пропадания. Всички къщи в Шипка са пострадали от природното бедствие, което прави много трудно организирането на доброволческа работа. Необходима е всякаква подкрепа. Очаква се финансова подкрепа от институциите, но необходимата сума е много голяма, посочват от читалището и призовават всички желаещи да участват във възстановяването на Народно читалище “Светлина - 1861“ и Етнографски комплекс “Чирпанлиева къща“, да го направят. Банкова сметка и контакти с екипа могат да бъдат намерени тук. 

Премиерът за щетите в Шипка: Хората работят по покривите и сами си ги оправят, не чакат държавата 

Припомняме, че силна буря нанесе значителни материални щети в Казанлък и региона в четвъртък. Обявено беше частично бедствено положение в Казанлък, Шипка и в селата Шейново и Хаджидимитрово. На 14 юни в града на посещение бяха служебният премиер Димитър Главчев и служебните министри на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Калин Стоянов и Виолета Коритарова. По думите на Главчев всеки, който има право на финансова помощ от държавата за справяне с щетите от бедствието, ще я получи в най-кратки срокове. Междуведомствената комисия по бедствия и аварии може много спешно да реагира по отношение на инфраструктура, на детски градини, на училища, параклиси, така че цялата документация минава през въпросната Комисия, която има членове на почти всички министерства и съответно, след като направим оценката, ще се получи необходимата помощ, каза Калин Стоянов, който е и председател на комисията. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ралица Стефанова/БТА