За трети път „Августиада” в Стара Загора
За трети път „Августиада” в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

На 17, 18 и 19 октомври Стара Загора ще бъде домакин на третото издание на фестивала на виното и културното наследство „Августиада". Организатори на проявата са община Стара Загора, Търговско промишлената палата в града и техни партньори. През тази година страна партньор на проявата е Франция.

„Над 30 са подадените заявки за участие от винарски изби, като ще бъдат представени такива както от региона, така и от други части на страната. Ще има и международно участие. Старозагорци ще имат възможност да опитат обявеното за най-добро бяло вино на Балканите, произвеждано в Турция".

Като част от програмата на фестивала ще бъде проведен майсторски клас България се изправя срещу Франция, с лектор Яна Петкова, един от водещите винени експерти в България. Предвидена е и сляпа дегустация на бяло, червено вино и розе от България и Франция. В тях ще може да участва всеки, закупил си билет на стойност 30 лева.
Както всяка година посетителите на Августида ще имат възможност да гласуват за най-харесваното от тях вино, участващо на изложението и да определят победителите. Награди ще има и за част от участвалите посетители.

В Художествената галерия ще бъде експонирана изложба на френски график, а преди началото на тематичната конференция Августиада на 17 октомври ще прозвучи Химн на българо-френското приятелство.