Възстановяват един от казанлъшките символи - Тракийката
Възстановяват един от казанлъшките символи - Тракийката / Колаж: Иван Бонев

Един от символите на Казанлък- скулптурата на Доко Доков - Тракийката, намираща се на площад „Севтополис" в града ще бъде възстановена и консервирана. Мярката е наложителна заради продължилото с години поругаване на изящната скулптура, която е сред най- добрите работи на казанлъшкия творец Доко Доков. Вече няколко години от изградената от мрамор близо триметрова статуя липсват протегната ръка с розата, както и характерните й обици. По тялото на скулптората също има нанесени рани.


Преди четири години лично авторът й Доко Доков помоли местната власт за съдействие и отпускане на средства, за да възстанови една от любимите си творби, направена и дарена с много любов на община Казанлък преди 30 години.
Четири години местната власт в Казанлък не намери време и пари, за да отговори на молбата на твореца.
В навечерието на поредния празник на Казанлък - 1-ви юни, местният кабелен оператор в града „ Би Би Си Кейбъл" реши да направи нетрадиционно дарение на града.
Вместо баналното даряване на суми принципно за празника на розата, от фирмата са решили, че ще финансират възстановяването, химическото почистване и консервирането на скулптората.


Самият автор Доко Доков няма да може да работи по своята творба, тъй като лекува коварна болест в клиника в Германия. Възстановителните т работи и консервацията по скулптората - емблема на Казанлък са поверени на неговия приятел и съратник - скулпторът Димитър Койчев. Неговото име нашумя преди 4 години, когато стана първият български творец, член на световната организация „Глобал култур център", със седалище в Токио- Япония. Неговата творба „Слънце" бе откупена от управата на организацията и краси централния офис на световната организация.
Възстановителните работи на Тракийката ще продължат до края на май. Те ще включват освен изграждане на открадната и разглобена ръка на Тракийката, с харектерната в дланта й роза, но и нова направа на изкъртените от ушите на статуята обици, химическо почистване, туширане на пропукания мрамор и консервация.
Дарителите на средствата за всичко това „Би Бии Си Кейбъл" ООД в продължение на година „ осиновяват" и цветната градина под скулптората.


Повече от десетилетие скулптурата на Доко Доков на практика е лишена от автентичния си вид. Малцина обаче са гражданите на Казанлък, които са забелязали това, за сметка на хилядите гости, които ежедневно се дивят на финеса на скулптораат и немеят пред апатичността на местната на общественост, позволила вандализма върху красивата статуя- символ.