/ Министерство на отбраната
Военнослужещи със специализирана техника продължават да оказват помощ в гасенето на горски пожара, възникнал в борова гора в района между селата Еленово и Сокол, Община Нова Загора, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната.  

Пожарът край Нова Загора е локализиран (ВИДЕО)

От 07.30 часа тази сутрин на терен действат военнослужещи от военно формирование 22220-Сливен. С инженерна машина БАТ-М, те ще продължават да изграждат просеки с цел ограничаването на пожара.

Министерство на отбраната

На 28 август, до 19:00 часа, военнослужещите от формированието в Сливен изграждаха просеки в района на пожара. Действията на военнослужещите се ръководят от капитан Кирил Кирилов.

Военнослужещи от Сухопътните войски гасят горски пожар в Новозагорско (СНИМКИ)

Междувременно стана ясно, че в 9:47 часа, вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово излетя, за да помогне от въздуха за потушаването на огнената стихия.  

Министерство на отбраната

Вертолетът е оборудван с окачен съд тип „bambibucket“. Командир на екипажа на Ми-17 е полковник Димитър Павлов, а членове - майор Александър Цанков, майор Ангел Нонин и офицерски кандидат Георги Петров.

Огромен пожар пламна край старозагорското село Малка Верея (СНИМКИ)

Те ще направят облитане на района на пожара и при необходимост ще извършат обливане от въздуха на огнените огнища.

Близо 70 дка гори са унищожени при големия пожар в Родопите


Припомняме, че по информация от Изпълнителната агенция по горите, са засегнати около 500 декара гори, както и сухи треви. Няма опасност за хората в близките населени места - селата Сокол и Еленово.