Вадят Музея на розата от мазе, местят го в парк Розариум
Вадят Музея на розата от мазе, местят го в парк Розариум / Община Казанлък

В навечерието на Цветница, кметът на Казанлък Галина Стоянова поде националната инициатива „В името на розата". Целта й е Музеят на розата да бъде изваден от приземието, където е настанен от няколко десетилетия, а за уникалната му колекция да бъде изградена нова сграда в парка „Розариум".

Музейна експозиция за розата е създадена през 1967 г. Четиридесет и пет години по-късно символът на България продължава да се помещава в мазето на сграда, собственост на Института по розата и етеричномаслените култури, която потъва заради особеностите на терена.

Помещението категорично не отговаря дори на минималните изисквания на съвременните музейни стандарти. Изложените екземпляри са подбрани не на базата на изключително интересения архив на музея, а на принципа „това, което няма да мухляса и да бъде повредено". В мрачното и влажно помещение може да бъдат видяни уникални съдове, конкуми, каси за съхраняване на скъпоценния продукт; прибори за отделяне на розовото масло от розовата вода; шаблони на розотърговски фирми; оригинални снимки на розотърговски фамилии и др., представяйки историята на българското розопроизводство от Възраждането до края на XX век.
Казанлък обаче не може да представи пълноценно и по съвременен начин уникалните експонати на „розовата култура". И въпреки интереса на хиляди чуждестранни и български туристи да посетят музея, туроператорите все по-често избягват да го включват в програмите си, тъй като се чувстват неудобно от вида на мястото, в което е настанен символът на страната. Очевидно е, че каузата за изграждане на съвременна сграда за Музея на българската розата е въпрос на национално самоуважение.

Първите, които ще подкрепят кампанията „В името на розата", са учениците и преподавателите от Националната гимназия по пластчни изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов" в Казанлък. Младите художници подготвят изложба, която искат да покажат в Народното събрание в края на м. май, когато започва Фестивалът на розата. И да призоват народните избранници да предложат конкретни мерки за достойното представяне на националния символ.

С надеждата, че догодина, когато ще се чества един век на празниците на българската роза, царицата на цветята ще посреща гостите си в нов дом, а не в мазето, кътегорични са от Община Казанлък.