коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Пациенти, които трябва да бъдат хоспитализирани в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора и имат симптоматика ще бъдат тествани безплатно за COVID-19, информира изпълнителният директор на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев. Това стана възможно след като стойността на бързия тест и на PCR изследването влезе в цените на някои от клиничните пътеки за лечение.

Хора, които няма да бъдат настанени в болницата и нямат клинични симптоми, но искат по собствено желание да си направят тест – ще го заплащат, уточняват от ръководството на здравното заведение.

В Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ към момента се лекуват 19 пациенти с коронавирус. Други четирима са в тежко състояние и са настанени в  Клиниката по анестезиология и реанимация. 

Университетската болница в Стара Загора вече разполага с кръвна плазма от преболедували COVID-19 пациенти и лечение с нея е приложено на един пациент в тежко състояние, чийто показатели временно са се подобрили.

УМБАЛ е обезпечена с медикаменти, дезинфектанти, еднократни и многократни лични предпазни защитни средства за персонала, а от днес ще разполага и с антивирусния медикамент „Ремдесивир“.

Във всички звена на здравното заведение се спазват строго противоепидемичните мерки като дезинфекция се извършва по утвърдена противоепидемична програма.