В Стара Загора гостува изложба на Йордан Кювлиев
В Стара Загора гостува изложба на Йордан Кювлиев / netinfo

В Стара Загора за първи път гостува изложба, представяща творчеството на малко познатия Йордан Кювлиев, един от първите пленеристи в българската живопис. Тя включва 40 платна от всички периоди на изкуството му, предимно пейзажи и портрети. Всички те са притежание на Художествена галерия „Димитър Добрович", Сливен.

Ретроспективната изложба „Йордан Кювлиев /1877-1910/" , разположена в западната зала на Художествена галерия Стара Загора до 9 юли, беше открита от нейния директор доц. д-р Марин Добрев и Даниела Ненчева, директор на Художествената галерия „Димитър Добрович" - Сливен, с чието съдействие се показва творчеството на забележителния творец от града под Сините камъни.

Според изкуствоведа Марин Добрев, картините на Кювлиев правят впечатление с непривичния за този период колорит на пейзажа. Те се отличават с наситените и ярки краски, които той не се страхува да използва.

Йордан Кювлиев е бил модерна и културна личност, със свободен дух и широк размах. Сливен пази любопитни спомени не само за художника, но и за личността му. Той е бил първият шофьор в града със собствен автомобил, както и първият български художник, участвал в световното изложение в Сейнт Луис, САЩ, с картината си "Бащин дом", каза Даниела Ненчева.

Кювлиев първоначално се насочил към инженерните науки, но по-късно се записва като студент в Академията по изкуствата в град Анверс, Белгия. След като завършва, той се връща в родния град и става учител по рисуване в Сливенската мъжка гимназия.

В завещанието си възрожденският художник Димитър Добрович оставя на родния си град 14 свои творби. С тях младият Йордан Кювлиев урежда първата експозиция в библиотеката на читалище "Зора".

Той е и сред първите пленеристи в българската живопис.Оставил е около 70 платна с етюди, портрети и пейзажи. Загива на 32 години при трагични обстоятелства край Несебър.

Негови произведения притежават Художествената галерия „Димитър Добрович" в Сливен, Националната художествена галерия и Софийската градска художествена галерия.