В „Ремотекс” готови на постоянни протести
В „Ремотекс” готови на постоянни протести / Sofia Photo Agency, архив

Работещите в „Ремотекс" са готови да започнат от понеделник постоянни протестни действия, съобщи пред Дарик председателят на миньорския синдикат към КНСБ Валентин Вълчев. Днес той се срещна с работниците, които продължават да очакват неизплатените си от февруари до сега заплати.

„Вече има избран стачен комитет, приета е и декларация в подкрепа на действията им. От понеделник ще има постоянна окупация в предприятието", обясни Валентин Вълчев.

С подписите си работещите в „Ремотекс" дават съгласието си на работодателя им да бъде връчено предизвестие по член 3 от закона за уреждане на трудовите спорове. Събрани са подписите на 240 от работещите в предприятието, останалите над 300 души не са присъствали на днешните протести и събрание, тъй като не разполагат със средства за пътуването си.

„В предприятието и днес нямаше никой - нито зад портала, нито в административната част. Затова хората са готови в понеделник да започнат постоянни протести и окупация на работното си място. Протести ще има и в центъра на град Раднево, пред общината", заяви още Валентин Вълчев.

„Действително става дума за частно предприятие и за трудово правен спор, но не може институциите да наблюдават един геноцид и да съдействат на един робовладелец, който десет месеца не е плащал заплати. Нека се намеси държавата, за да защити населението си", призова Валентин Вълчев.

По-късно днес на заседанието на постоянната парламентарна комисия по социалните въпроси ще присъстват 4 души от дружеството, с тях е и председателят на КНСБ - Раднево Бойка Боева.