В МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович започна символичен протест
В МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович започна символичен протест / DarikNews.bg

Символични протестни действия срещу обединяването на двете болници в Стара Загора започнаха от днес медиците от най-голямото здравно заведение в областта МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович"АД, това съобщи в студиото на Дарик лидерът на КНСБ в болницата д-р Атанас Бадов.

Решението е взето днес на общо събрание, на което е приета декларация и е обявена готовност за предстоящи ефективни протестни действия.

Медиците вече носят бадж с надпис „Аз съм против обединението на болниците".

„Ако не постигнем резултат в преговорите с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, ще преминем към ефективни протести. Готови сме да обявим гражданско неподчинение. Ще блокираме улици и магистрали", категоричен е синдикалният лидер.

Решението е в знак на протест срещу стартираната със заповед на ексминистъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов процедура за сливане на дружество.

МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" има задължения от над 13,5 млн лв, а другата болница е малко над 5 млн лв.

Липсва какъвто и да е план за погасяване на огромните задължения, заявиха д-р Бадов. В същото време в интевю за Дарик директорът на болницата д-р Петър Атанасов увери, че дълговете се топят, разходите се оптимизират и дори има вероятност заплатите на персонала да бъдат увеличени. Той отрече в здравното заведение да има напрежение.

„Процедурите по сливане вече са задвижени на експертно ниво", съобщи още той.