В библиотеката представят авторска изложба за българските мегалити
В библиотеката представят авторска изложба за българските мегалити / Dariknews.bg, архив

Авторска изложба на доц. д-р Любомир Цонев със заглавие: „Мегалитни, антични светилища и приемствеността им в християнството" ще бъде представена в края на тази седмица в Регионалната библиотека "Захари Княжески" в Стара Загора.

Изложбата ще бъде открита на 28 август 2015 г. от 17:30 часа във фоайе първи етаж на Библиотеката, бул. Руски 44 в присъствието на автора и ще продължи до 26 септември 2015 г.

Доц. д-р Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло „Акад. Георги Наджаков" при БАН, София, участва в редица археоастрономически експедиции, чиято цел е изучаването и документирането на съвременното състояние на мегалитните паметници по българската територия.

Мегалитите в своите две основни форми - менхири и долмени - са най-древните сакрални градежи по българските земи, оцелели в една приемлива степен до днес. Натрупаният изобилен материал за българските мегалити става основа за първата фотоизложба на Любомир Цонев: „Мегалитите на Балканите" (EXPO1).

През 2010 г. тя е включена като приложение към книгата на Любомир Цонев „Мегалитите в България", а през 2013 г. е качена в специализирания сайт balkanmegaliths.bgjourney.com.

В периода 2009-2015 г. изложбата EXPO1 e представена в София, Ямбол, Пловдив, Перник, Свищов, Никопол, Ловеч.

През 2014-2015 г. Любомир Цонев подготвя втора фотоизложба „Мегалити, антични светилища и приемствеността им в християнството" (EXPO2). В нея присъстват някои елементи от първата фотоизложба, но съдържанието като цяло е значително обновено.

В новата изложба мегалитите отново присъстват, но делът им е намален. Ударението е поставено върху развитието на античните свети места (включително мегалитни) и свети образи в различни епохи и различни исторически условия. Обекти от праисторията, от класическа Тракия, от римска Тракия и от ранно-християнската епоха съжителстват с по-късни християнски паметници.

Изложбата EXPO2 се стреми с тези конкретни примери да покаже на зрителите изключително силната приемственост на светите места и светите образи по нашите земи, което е убедително свидетелство за духовна толерантност и уважение към древната култура у нас. Особено забележителни са случаите, когато каменни релефи на тракийския херос се почитат от християните като икони на Св. Георги.

Изложбата EXPO2 вече е представяна в София, Свищов, Пловдив, Ямбол, Дупница, Благоевград