пожарна сняг
пожарна сняг / БГНЕС
Изтеглени са вече всичките 8 младежи- 7 момчета и едно момиче, абитуриенти от техникум в Раднево, които останаха в преспите и снега цяла нощ, на около 700 метра от т.н "Факлите" под Бузлуджа, съобщи директорът на Областното пътно управление Илия Златев. Лично той ги е извел на два курса с високопроходим автомобил. Младежите, както и двама от родителите им, тръгнали на спасителната акция рано тази сутрин, вече пътуват към Казанлък. Сигналът за заклещените в снежния капан бе подаден около 5 часа тази сутрин.

Всички младежи са добре, но леко уплашени.

Радневските младежи са престояли в снежния капан една нощ, след като се качили с два леки автомобила "Опел Астра" и " Лада" да "дрифтят" на върха около 22 часа снощи. Заклещването им в снега вдигна на крак 4 служби в област Стара Загора: Пътно управление, Полиция, Противопожарна служба, Гражданска защита.

Двама от родителите на младежите са тръгнали към върха, за да окажат помощ, но единият родител с автомобила си също е останал в преспите. Екип на Пътната служба вече е освободил автомобила на родителя.

Първоначално тръгналата да ги спасява противопожарна кола, но от другата част на затворения за целия зимен сезон път от трекокласната пътна мрежа също остава в преспите.

Закъсалият Противопожарен автомобил ще бъде изтеглен по-късно.

В момента на прохода Шипка сегът е около 45 сантиметра, има снежни преспи и навявания. Проходът е отворен, но се пътува при зимни условия, като въпреки работата от 4 часа сутринта на трите специализирана машини, които го почистват.
От Пътната служба в Казанлък напомнят, че третокласният път 5 005 - Шипка - Бузлуджа е затворен до 31 март и е изключително неразумна авантюра да се преминава по него в този сезон.