ученици Чирпан
ученици Чирпан / netinfo
Десетокласници от Средно училище „Пейо К. Яворов“ в Чирпан  подготвят възстановка на наказателен съдебен процес по действителен случай. 

ученици Чирпан
netinfo


Инициативата е организирана със съдействието на Пловдивския апелативен съд, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни  и Правозащитен център „Заедно за теб“ в Чирпан. Възстановката ще бъде представена на 21-ви февруари в навечерието на патронния празник в реновирания киносалон на училището.
 
14 ученици ще участват в съдебния процес, в който ще се разгледа дело срещу лице извършило грабеж. Част от десетокласниците ще влязат в ролите на съдия, съдебни заседатели, подсъдим, прокурор и адвокати. Други ще бъдат „призовани“ и „разпитани“ като свидетели и вещи лица. След това съдебният състав ще обяви своята присъда.
 

ученици Чирпан
netinfo


Целта е учениците да се запознаят отблизо с работата на съдията, прокурора и адвокатите и в реална обстановка да проследят протичането на един наказателен процес в съда. Присъстващите в залата ще могат да следят на мултимедиен екран текстовете от Наказателно-процесуалния кодекс, които ще се прилагат за всеки един от етапите по делото.
 
Подготовката за възстановката на съдебния процес продължава почти три месеца. Учениците се подпомагат от 2 съдии и 6 съдебни служители от Пловдивския апелативен съд.