Тракийският университет попълни държавната поръчка, отличник от акредитацията
Тракийският университет попълни държавната поръчка, отличник от акредитацията / netinfo

С оценка от 9,27, при максимална 10 от институционалната акредитация, Тракийският университет се нарежда на трето място в страната след УНСС и Техническия университет, съобщи ректорът проф. Иван Станков.

В понеделник старозагорската алма-матер отваря врати за новата 18-та поред учебна година с попълнена бройка на държавната поръчка. Новоприетите студенти са 1306. С първокурсниците младежите, които учат в университета стават 6500. От тях чужденците са общо 352.

При откриването на учебната година на 17 септември, понеделник, ще бъде прерязана лентата и на новото общежитие в студентски град. В единадесететажната модерна сграда има 200 стаи, в които ще бъдат настанени 350 студенти. С новата база леглата в общежитията стават 1466. Молбите за настаняване на студентите са 1336. Вакантните места ще бъдат оставени като оборотни и в тях, при нужда, ще бъдат настанявани докторанти и асистенти.

Строителството на сградата е започнало преди повече от 20 години. Спира го недоимакът на средства след началото на прехода. Дейностите по изграждането му са възстановени през 2008 г. по време на втората година на първия мандат на ректора проф. Иван Станков. Само през последната година в сградата са вложени 4,5 млн. лв.