сцена
сцена / iStock/Getty Images
Втората премиера, за сезон 2020/2021, на Драматичен театър „Гео Милев” ще се състои на 26 октомври, от 19.00 часа. Спектакълът е „Да се провреш под дъгата” от Георги Марков. Постановката е дело на Ивалин Димитров.
 
Действащи лица и изпълнители:
 
Гърбавият дърводелец – СТЕФАН БОРИСОВ
Докторът – ДИМИТЪР МИТЕВ
Философът – ИВЕЛИН КЕРАНОВ
Учителят по рисуване – ГЕОРГИ РАЙЧЕВ
Педро – ЖОРО РАЙЧЕВ
Земевладелецът Акрабов – ИВАЛИН ДИМИТРОВ
Управителят на санаториума- КОЛЬО СТАЙКОВ
Немият санитар – ГЕОРГИ НОЖДЕЛОВ
 
 
Писателят-дисидент Георги Марков е значима фигура в новата българска литература както с живия си, непринуден стил, така и със смелостта да пише за теми, които са „болни” във всички времена и при всяка власт. Той не се страхува да нарича нещата с истинските им имена. Дълбае дълбоко в душите на своите герои и открива както амбиции, продажност и страхове, така и нежност и неугасим стремеж към красотата.
Всичко това с пълна сила важи за пиесата „Да се провреш под дъгата”, поставяна на сцена заради своята актуалност и спирана от комунистическата цензура пак по същата причина. Героите, изправени на ръба на смъртта, се вкопчват в живота, всеки по свой начин. Един се опитва да си купи с пари още малко време, друг – да постигне мир чрез философията, трети иска да открие опора в изкуството... Крехкото равновесие в малкото им общество е взривено, когато сред тях се озовава...
Дали красотата ще спаси душите им? Възможно ли е да се провреш под дъгата и да преминеш в съвършен свят на благородство и светлина?
 
Спектакълът ще се играе и на 27 Октомври, както и на 19 и 26 ноември.