Столетницата баба Пена: Тия, дето ме обичат, да живеят колкото мен
Столетницата баба Пена: Тия, дето ме обичат, да живеят колкото мен / Дарик - Стара Загора

От утре баба Пена Рашева от старозагорското село Малка Верея ще притопля сутрешното си кафе в микровълнова фурна, а вечер ще си пийва чашка марково червено вино. Това са подаръците, които ще получи жената от общинската и областната управа в града. А ако питате с какво тази старица е заслужила даровете-отговорът е кратък и ясен- един век живот!

 

Стогодишната бабичка е здрава, работлива, с бистър разсъдък и ясни спомени.Тя живее в т.нар. “професорско село” откакто се е омъжила, а около празничната торта ще се съберат двете й деца, тримата и внука, шестимата правнука и тримата праправнука.

“Ако я изпуснем от къщи грабва мотиката и трева няма да остане в двора”, обяснява 78-годишният й син Стоян.

Столетницата баба Пена: "Тия, дето ме обичат, да живеят колкото мен"
netinfo

През дългия си живот столетницата не познава други лекарства освен аспирин и аналгин.

 

Старицата е известна в Старозагорско с лечителските си дарби - от млада тя лее куршум и гори въглен срещу болежки, уплаха и уруки.

През стоте си години живот баба Пена не се е лишавала от винце, ракийка, биричка, а всяка сутрин, заедно със снаха си и сина си, изпива и чаша кафе.

 

“Тия, дето ме обичат, да живеят колкото мен!”, пожела юбилярката и даде рецептата си за дълъг живот: “С никого не съм се карала. Смея се и съм помагала на хората !”