Стартира маратон на четящите хора
Стартира маратон на четящите хора / netinfo
Инициатива е под патронажа на кмета проф. Светлин Танчев и ще се проведе в периода 21 – 24 април.

Маратонът е организиран от библиотека "Родина" и е посветен на световния ден на книгата и авторското право – 23 април. Любопитното е, че на този ден е роден Шекспир, а също така това е и датата на смъртта на Шекспир и Сервантес. Изявите ще стартират на открито пред книжарница “Хеликон” с четене в оригинал и в превод на двамата бележити автори от ученици от езиковите гимназии “Ромен Ролан” и “Максим Горки”.

Официалното откриване ще се състои в сряда във фоайето на Общината от 7:30 часа. С него се дава старт на 24-часовия маратон на четящите хора.

За първи път ще се чете на открито и без прекъсване. Маратонът ще се проведе на принципа на щафетата и така ще се чете дори през късните нощни часове.

Организаторите на маратона отправят апел към всички граждани да вземат участие в четенето. Няма никакви ограничения или правила и всеки може да участва.

Маратонът е част от националната програма “Четяща България”, която се провежда с подкрепата на министерството на културата и е под патронажа на Зорка Първанова.