музикален фестивал ВИДИН
музикален фестивал ВИДИН / Държавна опера - Стара Загора
От 2 до 4 август 2019 година във Видин ще се проведе за трета поредна година музикалния фестивал „Летни вечери на операта и балета – Баба Вида 2019“, организиран от Община Видин.
 
„Баба Вида“ - единствената изцяло запазена българска крепост в България, служила за замък на местния владетел през Средновековието, ще се превърне в основна сцена на фестивалните събития. В рамките на три дни и вечери Държавна опера-Стара Загора заедно със своя партньор Симфониета – Видин ще представи разнообразна мултижанрова програма от атрактивни спектакли, както и безплатни представления за най-малките зрители.
 
Официалното откриване на фестивала е на 2 август, от 21.00 часа с грандиозния спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди „Набуко”. Суперпродукцията се подготвя специално за третото издание на „Летни вечери на операта и балета – Баба Вида 2019“. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов. Сценографията е на художника на Старозагорската опера Тодор Демеров. Дизайнер на костюмите на солистите е Денис Иванов. Диригент на хора Младен Станев.
 
Най-дългият фестивален ден – 3 август, стартира със специалния подарък на Държавна опера-Стара Загора за малчуганите на град Видин по време на третото издание на Летните вечери на операта и балета – Баба Вида 2019.  От 11.00 ч. в Крайдунавския парк-Видин ще бъде спектакъла за деца на Старозагорската опера „Пей с Музичко“. Представлението е подготвено за децата на Видин и ще бъде представено за първи път на 3 август. Режисьор е Росица Костова, асистент-режисьор Пенка Александрова. Участват Нина Димитрова, Нели Нечева, Теодор Петков, Никола Марулев и Трио „Реверанс“. Съпровод на пиано - Светлана Денева.  Вход свободен!
 
 
От 21.00 часа на 3 август на сцената на крепостта „Баба Вида“ ще бъде представена култовата танцова драма „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов. „Нестинарка“ е емблематично заглавие за българския балет, което е едно от малкото български произведения донесли  световно признание на своите автори. Идеята да се възкреси в пълната си сценична версия и да се посвети на 90 години български балет и 110 години от рождението на гениалния Марин Големинов, е на Силвия Томова – настоящ художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора.
 
Третото издание на „Летните вечери на операта и балета“ ще завърши на 4 август от 21.00 часа със спектакъла на операта-буфа „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах.