книга
книга / netinfo
Краеведско и родоведско проучване под надслов „Малгарските българи” е подготвила за печат старозагората Станка Битлиева.
Книгата представлява широка и цялостна картина  за живота и борбите на  българите от  Мраморноморския край на Източна Тракия, за етнографията и културата, които пренасят в пределите на Нова България.
 
Предмет на изследването й са историческите факти и родови спомени, които разкриват политическите и религиозни борби на населението за единението и националното освобождение.
„Актуалността им със съвременните бежански процеси, служи като отрезвяващ и обобщаваш отзвук от процесите в близкото минало, от войни и проявени груби закони на човешкия хаос”, казва авторката.
 
Специално внимание е отредено на църковните  борби на българите от този край за  отхвърляне на гръцкото влияние и появата на Българската Екзархия. В различните етапи и форми на съпротива  се проследява участието на малгарци и в борбата на това население  по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.   
 
Описва се съдбата на две поколения бежанци, трудната им адаптация и единение с останалото българско население.
 
Книгата е подготвена за печат и авторката Станка Битлиева търси съмишленици, които могат да помогнат за нейното издаване.