Старозагорец – делегат в ООН
Старозагорец – делегат в ООН / netinfo

Старозагорецът Росен Димов, основател и председател на Регионалния младежки съвет "Инициатива", е новоизбран член на официалната българска делегация в ООН.

22-годишният студент по право и европеистика бе посочен сред над 100 други млади хора в оспорван конкурс, който започна през месец март. Журито, предпочело заралията, се състои от изтъкнати дипломати, високопоставени представители на Министерството на външните работи, ПРООН, Дружеството на ООН за България, Държавната агенция за младежта и спорта и други.

В качеството си на делегат от младежката квота Росен ще направи информационна обиколка из страната, в която ще срещне младите хора с техните партньори от институциите, бизнеса и неправителствените организации.

Българската позиция по различни въпроси Росен Димов ще отстоява на есен в Ню Йорк по време на 64-тото заседание на Общото събрание на ООН. Пред Третия комитет на генералната асамблея той ще представи становището на българската делегация по редица теми, включително и младежта.

В първия работен ден след деня на избора си, Росен Димов подава уведомление до Европейската комисия за настъпилите обстоятелства. Ако ЕС реши, че има ситуация на конфликт на интереси, най-младият съветник и единствен досега от България ще се откаже сам да продължи да консултира Барозу.

Тази седмица Росен Димов е в Косово, където ще се срещне с трима министри, Конституционната комисия, Конституционния съд, Американската агенция за международно развитие. Той ще бъде и асистент по академичен курс за интеграцията на Косово в ЕС в рамките на Летния университет в Прищина.