Стара Загора с награда за най-перспективен град в България
Стара Загора с награда за най-перспективен град в България / Община Стара Загора

Стара Загора спечели наградата за най-перспективен град в осмото поредно издание на класацията за най-добрия град за живеене в България, организирана от Дарик радио и вестник „24 часа". Церемонията по награждаването се състоя в зала 8 на НДК.
Наградата на Стара Загора получи зам.-кметът Иванка Сотирова.

Кметът Живко Тодоров благодари на старозагорци и увери съгражданите си, че ще продължава да работи усилено за града. „Можем повече и ще го докажем", каза още Тодоров.

Столицата София получи за трети път наградата за „Най-добър град за живеене" като убедително победи останалите участници в оценката на градовете по 33 критерия. Столицата събра с над 20 точки повече от следващия в класацията град.

В тазгодишната класация участват всички 27 областни града в страната, които са оценявани по 31 критерия, обединени в десет групи, свързани с икономиката, здравеопазването, екология, градския живот, трафик, престъпност и други. Критериите имат за цел да покажат развитието на всеки от градовете по различните показатели през годината.

Досега призът „Най-добър град за живеене в България" е печелен от Бургас -3 пъти, Варна и София по 2 пъти и веднъж от Велико Търново (през 2013 г.).

В читателската класация за най-добър град за живеене, която се проведе до 10 март, читателите на вестник „24 часа" класираха на първо място град Пловдив, а читателите на Dariknews.bg - град Русе.