Стара Загора празнува
Стара Загора празнува / община Стара Загора
Eдинадесетокласничката от Средно училище „Иван Вазов” Теодора Иванова, която е 23-ти кмет на Млада Загора ще получи символичния ключ на града по време на честването за празника 5-ти октомври-Ден на Стара Загора.
 
Датата е свързана с княз Александър Богориди, който на 5 октомври 1879 г. полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията на града в Руско-турската освободителна война (край Стара Загора се водят едни от най-ожесточените сражения). Така тази дата остава в историята на Стара Загора и започва да се чества като официален празник.
 
В 9.00 часа в парк „Пети октомври“ признателните потомци ще поднесат венци и цветя  на паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора.
 
От 9.30 часа в зала „П.Р. Славейков“ ще се проведе Тържествена сесия на Общински съвет, на която ще бъдат отличени новите носители на званието „Почетен гражданин на Стара Загора”-дарителката Мария Жекова и примабалерината на Старозагорската опера Снежана Дескова.
 
В 10.00 часа на обновения площад пред Общината започва Ритуал за издигане на Националното знаме. В 10.30 часа ще тръгне празничното шествие по бул. „Цар Симеон Велики“, в което ще се включат представителни групи от старозагорските детски градини и училища.
 
Традиционна годишна изложба на старозагорските художници Есенен салон 2019 ще бъде открита в 18.00 часа в зала „Байер“.
 
Парад на ретро автомобили пък ще има в парк „Артилерийски“ от 10.00 до 16.00 часа.
 
Предвидени са и много спортни прояви посветени на 5-ти октомври.