Академия за даровити деца
Академия за даровити деца / Община Стара Загора
Дарителката Мария Жекова и примабалерината на Старозагорската опера Снежана Дескова са тазгодишните носители на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“. Това решение взеха общинските съветници на последното заседание на настоящия Общински съвет.

5-членна комисия бе избрана, която да проведе процедурата по тайното гласуване. Неин председател бе Милена Желева, която е и ръководител и на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания. В нормативно определения срок, според Наредбата за наградите и отличията на Община Стара Загора, в деловодството на администрацията постъпиха предложения за удостояване с отличието на три дами - Мария Христова Жекова, Снежана Славова Дескова – Станишева и Мария Нейкова Кънева.

Съботно матине със Снежана Дескова
Държавна опера - Стара Загора

Почетен знак и грамота за дарителката Мария Жекова
DarikNews.bg

 
Номинацията на Мария Жекова за „Почетен гражданин на Стара Загора“ бе направено от Инициативен комитет, който е отбелязал безпрецедентния жест, който тя направи при дарението на сграда в центъра на града. По нейно желание там предстои да отвори врати Културен център за талантливи деца, където старозагорчета ще развиват потенциала си. Културният център ще носи името на покойния й брат проф. Петър Жеков – общественик, композитор, писател, учен-генетик и също носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.
 

Мария Жекова с номинация за добротворство
DarikNews.bg, архив


Снежана Дескова е родена на 24.12.1938г. в Стара Загора. Вече 44 години Дескова отдава знанията и таланта си на децата от Стара Загора в създадената от нея балетна школа при НЧ „Родина“. Снежана Дескова е носител на престижни награди – два пъти носител на наградата „Стара Загора“, на ордени „Кирил и Методий“ – сребърен и златен, на званието „Заслужил артист“. Номинацията й за „Почетен гражданин на Стара Загора“ бе направено от Инициативен комитет.