Стачка на миньорите=енергийна криза
Стачка на миньорите=енергийна криза / netinfo

Стачката на работниците от Мини Марица Изток ще доведе до сериозни проблеми в електроснабдяването на страната, прогнозира изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Иван Генов.Според него, енергийната криза е неизбежна,ако спре въглеподаването и се изчерпят запасите на ТЕЦ “Марица Изток 2”.


В момента АЕЦ Козлодуй дава максимума електричество,който може да произведе с един работещ блок,тъй като 5-ти блок е спрян за годишен ремонт.Реакторът ще бъде пуснат в експлоатация в края на август,но тогава ще бъде изведен 6-ти блок,заради изтичане на горивната кампания.До края на октомври основния енергиен товар поемат топлоелектрическите централи в комплекса Марица Изток,които работят с лигнитни въглища от Мините.

”Не мога да си представя как изобщо бихме могли да осъществим внос на електричество,при този дефицит на Балканите”-коментира още Генов.Той съобщи,че в момента на борсите цената на мегаватчас електроенергия достига 60-70 евро.

В същото време изпълнителният директор на Мини Марица Изток инж.Иван Марков изрази надежда,че най-вероятно стачката на неговите служители,насрочена за 16 юли,няма да се състои. Най-късно утре се очаква среща между лидерите на двата синдиката в Мините и министрите на икономиката и на социалната политика.По време на срещата вероятно ще се стигне до споразумение,което да удовлетворява и двете страни.

Мениджъри на водещи енергийни предприятия обсъждат проблемите при възлагането на обществени поръчки в енергетиката на Старозагорските минерални бани.