Спада възрастта на децата, извършили противообществени прояви
Спада възрастта на децата, извършили противообществени прояви / Dariknews.bg

75 възпитателни дела са разгледали от началото на годината в Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. 21 са обществените възпитатели, които съвместно с 15-членната комисия реализират индивидуална корекционна работа с деца от 8 до 18 години.

За съжаление тенденциите са към намаляване на възрастта на децата, извършили някакво противоправно деяние, увеличава се броят и на малолетните момичета, отчита секретарят на комисията Донка Вътева. Водещи са кражбите, скитничеството или бягството от дома. Към момента няма просещи и скитащи деца, които да са регистрирани трайно на територията на община Стара Загора, а това е благодарение на съвместната работа между инспекторите от детска педагогическа стая и отделите за закрила на детето, коментира Вътева.

В 97 % от случаите първото възпитателно дело е въздействало възпиращо при децата, сочат данните от 2012 година. Три са настанените деца в интернати от началото на годината.

Местната комисия вече ще работи в напълно обновени и ремонтирани офиси. Те осигуряват респектираща и насърчаваща възпитанието на децата среда.