Бузлуджа БСП
Бузлуджа БСП / БГНЕС
Хиляди социалисти от Старозагорска област ще се качат на Бузлуджа, за да участват в традиционния събор на 27 юли, събота, който ще отбележи  128-годишнина от началото на организираното социалистическо движение у нас. Съборът се провежда под мотото „Бузлуджа`2019 – Единни за България”. Тържествата в местността „Историческа поляна” ще започнат с поднасяне на венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър и  на барелефа на основоположниците на партията, политическият митинг е в 11:30 часа.

Председателят на Областния съвет  на БСП-Стара Загора Румяна Динева,  председатели на общински съвети от областта, кметове и общински съветници на левицата са поканени да участват в тържественото заседание на Националния съвет. То ще се проведе в Габрово - символичният домакин на честванията, от 14 часа  в общинската зала „Възраждане”. След това социалистите ще положат цветя на паметната плоча на Бузлуджанския конгрес, на паметника на Васил Априлов и Костницата на загиналите за свободата в Габрово. Оттам ще започне и колоездачното състезание за Купа "Бузлуджа" до връх Шипка. На Паметника на свободата ще бъдат поднесени цветя и венци и ще бъдат наградени победителите в 4-те  категории и специалното отличие на името на Васил Дянков в състезанието. В честването ще се включат социалисти  и симпатизанти на левицата, спортисти, гости, младежки организации и граждани от цялата страна.

На историческия връх Бузлуджа на 27 юли по време на Националния събор ще бъде обявен и носителят за 2019 г. на Националната награда за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“.

По време на традиционния събор на левицата на Историческата поляна под връх Бузлужда на 27 юли 2019 г., участие в тържествената програма ще вземат Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, както и духовият оркестър "Виво Монтана", град Монтана