/ netinfo
Стара Загора е домакин на четвъртия Международен детски турнир по класически шахмат. Заявки за участие са подали 110 малки състезатели от цялата страна, сред които са най-силните деца шахматисти за своите възрасти до 8, до 10, до 12 и до 14 години.

Те са разделени в две основни възрастови групи, до 8 и до 14 години. Резултатите във втората от тях ще са валидни и за световната ранглиста по шахмат в тези възрасти.

Турнирът ще се проведе от днес до 21 януари.

Стара Загора е представена от 12 деца от шахматен клуб „Траяна 2011“ и трима възпитаници на клуб „Тракийско конче“ при читалище „Г. Бакалов“. Сред надеждите на домакините в тази надпревара е и осемгодишната Фабиана Костадинова, републикански шампион по блиц за миналата година.

Двубоите ще се играят по швейцарската система, а сред участниците се очакват гости от Румъния и  Македония. Освен медали, победителите ще получат по един смартфон, за тях са предвидени и купи, а на класираните до трето място ще бъдат връчени медали.

Шахматната надпревара по класически шах за деца се организира за четвърта година от Община Стара Загора и шахматен клуб „Траяна 2011“.