Шефът на Арсенал : Работим упорито, влагаме всичко  за развитието на фирмата
Шефът на Арсенал : Работим упорито, влагаме всичко за развитието на фирмата / netinfo

Утре - 10 октомври за поредна година най- голямата фирма  от ВПК в България и една от най- големите в страната- "Арсенал" ще отбележи своя празник. По традиция той е съпроводен с поредица спортни турнири, Ден на отворените врати и богата културна програма.

Кулминацията на тържествата е от 12 часа утре на фирмения стадион, където изп. директор на "Арсенал" Николай Ибушев ще награди тазгодишните отличени 51 фирмени първенци: представители на различните общо 431 професии, упражнявани в оръжейницата. Вечерта специално  за работещите във фирмата и за казанлъчани, Общинският театър подарява и безплатно представление.

Тазгодишният празник на "Арсенал" е юбилеен- навършват се 90 години от  преместването на оръжейницата на казанлъшка територия. Тази годишнина превръща утрешното чустване в двоен празник: 136 години отбранителна индустрия в България и 90 години "Арсенал" в Казанлък.

Арсеналският празник е и личен празник на 18 работещи във фирмата, които ще празнуват  рождените си дни утре.

За купищата празнични поводи, както и за важните въпроси на арсеналското ежедневие, белязало съдбата на 5257 арсеналци и техните семейства, разтоваряме с Николай Ибушев- изп. директор на фирмата.

 

Господин Ибушев, как посреща „Арсенал" този свой празник?


В навечерието на 136-тата годишнина от основаването на „Арсенал" и 90-тата годишнина от преместването на завода в Казанлък, за наша обща радост, „ Арсенал" посреща този свой своеобразен юбилей с големи успехи в сключването на нови договори, които осигуряват работа минимум до края на следващата година. Надеждата е, че през този период ние ще сключим и нови договори. Досегашното колебливо развитие на „Арсенал" в последните години, особено в последните 25 години - нагоре-надолу, в които назначавахме хора, после се налагаше да освобождаваме хора - едни все трудни управленски решения... това трудно време, мисля, че вече е в историята. От няколко месеца в „Арсенал" вече назначаваме десетки хора, като новите работни места, които разкриваме, ще са над 1000. Надяваме се, че в по-далечен план „Арсенал" ще работи изключително ползотворно и стабилно за общото благо на хората на във фирмата, на гражданите на община Казанлък. Ще има работа, ще има заплати, ще има подобряване на благосъстоянието на хората. Нещата ще вървят на добре.
Тук искам да кажа още нещо: в навечерието на нашия празник, понеже „Арсенал" не е встрани от общината, а част от нея, за наша обща радост вече са видими добрите плодове от общото ни сътрудничество - между ръководството на „Арсенал"и това на община Казанлък. И това сътрудничество отново е в полза на самите работници и служители. На всички. Мисля, че своята положителна роля изиграва и фактът, че аз, като създател на групата „Експерти за Казанлък" в местния Общински съвет, имам принос в него да попаднат разумни хора, милеещи за мястото, в което работят и живеят, професионалисти със социална чувствителност и отношение към проблемите на хората. Всичко това също дава своето отражение, своята положителна роля за развитието на града и общината. За това - тук да се случват добри неща.

 

Как наличието на нови договори се отразява на социалната политика за работещите във фирмата?

По много начини, проверени с добрите практики в годините. Започнахме отново изплащането на ваучери за храна, т. нар. социални ваучери. От август всеки работещ в „Арсенал" получава месечен ваучер за храна на стойност 40 лева. С тези ваучери арсеналци имат право и възможност да пазаруват в над 400 различни търговски обекта на територията на района. Амбицията ни е това изплащане на ваучери да продължи, още повече, че то на практика представлява увеличение на заплатата на всеки един наш служител или работник с 40 лева. Освен това, считано от 1-ви септември тази година, съм разпоредил да се увеличат с 20% заплатите на инженерно- техническия персонал и на служителите във фирмата и това увеличение ще се усети още през октомври. Вече се работи по конкретиката на това увеличение за всеки един служител. Това увеличение на практика засяга над 40% от работещите във фирмата, което никак не е малко.

В момента в „Арсенал" има поръчки и работа за хората, но не е тайна и че ръководният екип има сериозни проблеми по отношение намирането на подходящи хора за съответната работа. Проблемът с дефицита на подготвени за работа в „Арсенал" кадри е от години . Какво предприемате по въпроса?

Първо, за работниците, които са от други населени места и са част от колектива на фирмата и работят на двусменен режим, сме осигурили безплатен транспорт, който да ги извозва от населеното място, в което живеят, до съответните заводи. Преди не беше така, всеки сам се грижеше за транспорта си. В момента осигуряваме автобуси за хората от и за Мъглиж, Крън, Бузовград, Хаджи Димитрово, Шейново, Овощник, Черганово. Имаме работници и от Розово, Кънчево, Милево, Зимница, Юлиево, както и от още по-отдалечени места, които работят при нас, на които сега ще се опитаме да осигурим транспорт за наша сметка. Това касае работещите на две смени.
Колкото до обучените хора, които да работят при нас, трудно ги намираме. Оказва се, че въпреки, че сме район с развито машиностроене, в който се търсят такива кадри, все по-малко ги има, още повече добре обучени. Кандидатстват за работа хора с всякакво друго образование, но с техническо няма. За мен това е парадоксът на образованието. Затова и от година и повече заедно с колектива на ПГ "Иван Хаджиенов" се опитваме да променим нещата. По моя инициатива и с усилията на училищното ръководство се разкриха паралелки по мехатроника, с надеждата оттам да идват бъдещите млади попълнения за работа при нас. Предоставяме също цялата техническа база на „Арсенал" за обучение и провеждане на учебни практики на учениците от тази специалност. Обявихме и специална стипендиантска програма за студенти в Техническия университет в Пловдив с профили, ориентирани към нашето производство, но трудно, мъчно стават нещата. Тук ще кажа, че изключително много аз и колегите ми разчитаме на арсеналци, на сегашните си работници, които да мотивират децата си да се възползват от това и които в бъдеще да станат част от колектива на фирмата. Още повече, че един наш стипендиант, показал качества и желание за работа, със сигурност е част от бъдещия ръководен персонал във фирмата. Никой умен ръководител не се разделя с качествените си хора, напротив: пази ги и се старае те да се чувстват добре, за да работят още по-добре. Разбира се, няма да крия, че разчитам на семейната нишка и на традициите, които са водили в „Арсенал" цели поколения на една фамилия. Надявам се така да е и в бъдеще.


Какво ново предстои за „Арсенал" и неговите хора до следващия празник?

В момента ръководството на фирмата, аз и колегите ми, правим огромни инвестиции за разширяване на капацитета, тъй като тези работни места, които отваряме и за които търсим хора, имаме желание да ги превърнем в добре оборудвани, съвременни работни места, в нови цехове. Затова инвестираме милиони в съвсем ново, супер съвременно оборудване. Вече сме платили над 20 единици японски машини, основно с ЦПУ, които очакваме да пристигнат съвсем скоро. Купуваме и още. Тези нови машини са за заводите 4 и 5, цех 600. На тях ще работят изключително компетентни хора. Поръчали сме и произвеждаме нови десетки единици пресово оборудване, всичко необходимо за увеличеното производство по сключените договори. Най-радостното е, че част от новите ни договори са за наши съвсем нови продукти, с които излязохме на пазара: сълзотворни гранати, димни гранати и др. - тоест, работим много упорито и влагаме много инвестиции за развитието на нашето производство, за поддръжката му на това световно ниво, на което сме в момента. Защото „Арсенал" е марка на световно ниво. Продължаваме участията си в най-големите световни изложения, известна фирма сме в целия свят. С респект и уважение се отнасят с нас, идват ни на крака. Канят ни на различни търговски и дипломатически форуми.

Успявате ли да се възползвате от ситуацията в световен мащаб сега, с цел разширяване на пазарите и нови договори?

Ние винаги сме били гъвкави в това отношение. И тук е моментът да изкажа специалната си благодарност на мениджърския колектив, на ръководителите на „Арсенал", на директорите на отделните заводи, на работещите в „Арсенал 2000" за техния упорит труд по отношение сключването на нови договори и добрият маркетинг. Специална благодарност към цеховите и по-низовите ръководители и, разбира се, накъде без работниците: за техния упорит труд, благодарение на който е всичко това. Надявам се така да бъде и за в бъдеще, защото добрите резултати са плод на съвместни общи усилия, на гледане в една посока и преследване на една цел: развитие на любимото ни, на нашето предприятие и оттам - подобряване на живота ни, както на всеки един от нас поотделно, така и на всички ни. А подобри ли се нашият живот, ще живеем и в по-добра община.


... И на празник - като на празник. Вашите очаквания и Вашите надежди?

Искам на празника да се повеселим, да почетем и отдадем уважението си към поредната ни славна Арсеналска алея на нашите най-добри за годината 51 служители, работници, отличени от своите колективи за добра професионална работа през изминалата година. Да отдадем заслуженото и на наградените в традиционните ни спортни първенства и турнири, които събират арсеналската емоция всяка година навръх празника. Специално за работещите в "Арсенал" сме подготвили и празнична програма с много изненади. Очакваме нашите приятели, ветерани, пенсионирани арсеналци, бъдещи наши работници и колеги да уважат празника, който е и Ден на отворените врати, да разгледат фирмения музей и всичко онова, което съпътства делника ни. Надявам се да стане добър юбилеен празник! И много искам да продължим напред с гордо вдигнати чела. Защото оптимизмът и вярата са онова нещо, без което не може да се живее. Изгубиш ли тях, дори и да имаш хляб, нищо нямаш. Ще ми се на финала на това интервю да пожелая на всички арсеналци да имат вяра, да гледат смело в бъдещето и да работят смело. Ние от своя страна гарантираме, че това, което е в рамките на нашите възможности, в това число и в социалната сфера, ще бъде направено. Убеден съм, че в региона няма друго такова предприятие с подобна по мащабите си социална програма.