/ ThinkStock/Getty Images
Днес отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи. В храм „Въведение Богородично“ в Стара Загора от 10:30 часа ще бъде отслужена литургия за почит на жертвите от пътни произшествия.

ОД на МВР апелира да бъдем отговорни пешеходци, водачи и пътници и възпитаваме децата си в спазване на закона!

Черна статистика: 182 тежки катастрофи в страната само за 10 дни

С решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 26 октомври 2005 г. ежегодно, третата неделя на месец ноември е определена за Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Министерството на вътрешните работи ежегодно се присъединява към събитията, посветени на хората, загубили живота си при движение по пътищата на страната и извън нея.

Само за 10 месеца са загинали 21 велосипедисти при катастрофи

През 2019 г. Световният ден се отбелязва на 17 ноември. Със съдействието на дирекция „Вероизповедания" към Министерски съвет и Националния съвет на религиозните общности в България е взето решение във всички храмове на официалните религии в Република България да се проведат служби за отдаване почит на жертвите на пътни инциденти и за молитва за запазване живота на хората, които участват в движението като пешеходци, пътници или водачи.

Неуменията на шофьорите, скоростта и агресията са сред най-рисковите поведения на пътя