Румен Петков: “Толерира ли правителството хора, помагали на Куйович?”
Румен Петков: “Толерира ли правителството хора, помагали на Куйович?” / netinfo

"Не знам дали назначаването на висок държавен пост на човек, помагал на Будимир Куйович е лично отношение на новото правителство или е грешка", коментира в Стара Загора депутатът от БСП Румен Петков. Повод за думите му е заеманата ръководна длъжност в държавна фирма "Информационно облсужване" от бившия директор на Националната служба „Сигурност" генерал Атанас Атанасов.

Петков отчете, че през годините държавата е имала различно отношение към Будимир Куйович, което свързва името на ген. Атанасов със сръбския наркобос.

"Имало е период от време, в който на Куйович е бил създаден изключителен комфорт. При положение, че той е извършил нарушение, което предполага екстрадиция, бившата Националната служба за сигурност, под ръководството на ген. Атанас Атанасов, му е издала документ за постоянно пребиваващ чуждестранен гражданин в България.  На този, който е издал формално документа, не е потърсена никаква отговорност.  Днес Атанасов е на висока държавна служба. Не знам дали това е отношение на сегашното правителство към Куйович или е въпрос на грешка, която следва да бьде отстранена веднага. В противен случай това би означавало да се заяви в обществото, че служители, които са толерирали присъствие в страната на хора като Куйович, следва да бъдат назначавани на високи държавни постове", коментира в Стара Загора бившият вътрешен министър Румен Петков.

Към момента ген. Атанас Атанасов е член на ръководството на държавната фирма "Информационно обслужване".