Рок баби запяха I Want to Break Free

11 талантливи жени бяха одобрени за музикалния проект „Бабсбг” на казанлъшкото читалище „Искра”. На тридневните кастинги за вокалната група се явиха 62 кандидатки в златната възраст - домакини, бизнес дами, бивши учителки, медицински сестри и  счетоводителки.

Търсят музикални баби за рок група

Репетициите вече започнаха, първата песен  на „Бабсбг” е „ I Want to Break Free” с интерeсен текст между две комшийки. Журито бе впечатлено от резултатите, които участничките показаха. „Изненадан съм от таланта, уменията, информираността и дисциплината на това поколение българки”, сподели ръководителят на „Бабсбг” -  певецът и единствен български възпитаник на престижната Музикална академия в Русия „Гнесен“, завършил я с червена диплома и глас на „Music Idol“, старозагорецът Стоян Петров.

„Читалищната идея е за пеещи, артистични и пластични жени в пенсионна възраст и обещава да станат звезди. „Бабсбг” е социален проект, който  да развива музикалните способности , социализирайки  нестандартно, съобразен  е с демографските тенденции, но имаме амбицията да го превърнем в национален и комерсиален”, каза председателят на читалището Васил Самарски.

За журито, в чийто състав са още и вокалният педагог Стефка Денева и балет майсторът Веска Кирилова, най-интересна е била  провокацията с актьорските задачи. „Бяха невероятни  и атрактивни жени, каквито всъщност търсим, докато напр. рецитираха, плачейки или вдигайки скандал.

Затруднени бяхме и от изпълненията им на възрожденски, народни, детски, стари градски шлагери, кавъри на  вечни парчета, песни от репертоара на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов и т.н.”, сподели Петров, който вече работи и  за тяхното раздвижване на сцената - една от най-трудните задачи.

Той обещава дамите да не изглеждат нелепо и комично, проектът не включва. За  тяхната визия ще се погрижи екип от стилисти и дизайнери. В първата си сценична изява „Бабсбг” ще излязат по дънки, тениски и кожени якета.  

В екипа  са читалищни ръководители, текстовете се адаптират на български от текстописеца Петър Москов, аранжиментите ще са дело на Боян Христов, работил с  Мария Илиева, Любо Киров, Графа, Михаела Филева и други. В репертоара ще се включват песни на Queen” , „ABBA”, Madonna, „Metallica” и други.