изложба
изложба / Спасимир Пилев
Стара Загора ще бъде домакин на Географски фестивал. Сред разнообразните събития, които ще се проведат на 20 и 21 април, организирани от Географ БГ, ще се проведе и изложба на пощенски картички. Тя е под надслов „Да откриеш географията в пощенските картички“, а автор е Спасимир Пилев. Откриването е в 10 часа на 20 април (събота) в Държавна опера – Стара Загора.

Пощенските картички се използват в продължение на повече от век, за да общуват хората от разстояние – най-често за радостни моменти около празниците. За да пропътува разстоянието от подателя до получателя се изисква време. Дори и днес, за да бъде транспортирана една пощенска картичка на по-далечни разстояния е необходимо време, понякога 3 – 4 седмици, а друг път и повече.

Идеята на тази изложба е да представи пощенските картички, които събирам повече от две години. Получавам ги чрез портала за размяна на пощенски картички postcrossing.com. Изпращат ми ги хора от цял свят. За мен това е чудесна възможност да се докосна до различни култури, традиции и народи, а не по-малко е удоволствието да изпращам картички от България към останалия свят, споделя авторът.

Изложбата дава възможност да се видят повече от 250 пощенски картички, пристигнали от над 60 страни в света – от Бахамските острови до Нова Зеландия, от Перу до Япония и полуостров Камчатка в Русия. Повечето от тях са богато украсени със стикери и пощенски марки с различни изображения.

Изложбата с картичките е представена чрез две карти – едната е на света, а другата на Европа, така че зрителят да придобие по-ясна представа за пространството и мястото, откъдето идват те. Някои от тях представят допълнителна възможност и по-богата информация посредством включената в тях добавена реалност. Чрез сканиране с мобилно устройство (телефон или таблет) на специален символ посетителите ще имат възможност да прочетат повече за пощенската картичка, да разберат откъде идва, както и да разгледат повече снимки и видео от мястото, откъдето е изпратена.

Не по-малко интересна е и задната страна на пощенските картички. Това е мястото, където подателят вписва свой текст – няколко изречения с любопитна информация за мястото, откъдето изпраща картичката, или споделя думи за своите хобита, или някакво послание. Понякога това са вълнуващи и топли  думи, написани като за стар приятел, а всъщност хората, които си разменят тези пощенски картички, никога не са се познавали.

Изложбата е с вход свободен.