/ DarikNews.bg, Дарик Стара Загора
Очаквам в късния следобед въпросът с отоплението на болницата да бъде решен. В момента се провеждат активни разговори между Министерството на здравеопазването, Овергаз и УМБАЛ, обясни изпълнителният директор на най-голямото лечебно заведение в областта проф. д-р Йовчо Йовчев.
 
Болницата остана без топло, тъй като газоснабдителното дружество не доставя газ, за да се пусне парното. Причината са неизплатени минали задължения, обясни директорът на УМБАЛ. По думите му, преди пет дни на дружеството са преведени авансово 47 xиляди лeвa, а оттам искат дa им бъдaт изплaтeни лиxви нa cтoйнocт 40 000 лeвa, ĸoитo ca cпopни, не е ясно как са формирани.

За миналата година болницата е изплатила 525 хиляди лева на дружеството, а действителният разход е около 509 хиляди лева.

Персоналът и около 400 пациенти, настанени за лечение в УМБАЛ Стара Загора, засега се отопляват с електрически уреди, а температурата в стаите е около 18-20 градуса.
 
Преди три години, заради натрупани задължения, отново имаше криза с отоплението в болницата.
 
Догодина там предстои да бъде подменена цялата отоплителна инсталация с енергоспестяваща. Обществената поръчка е на стойност 1,1 милиона лева, информира преди дни проф. д-р Йовчо Йовчев.