Протестиращи с открито писмо до областния управител
Протестиращи с открито писмо до областния управител / Dariknews.bg

Граждани, участващи в протестите срещу отменената заповед на кмета Живко Тодоров за събаряне на незаконните постройки в квартал „Лозенец", са изпратили отворено писмо до областния управител Живка Аладжова. С него те настояват за отговор на въпроса кой е наредил на полицията да откаже охрана на планираното за понеделник сутринта събаряне на сградите.

„Писмото вече е заведено в областна администрация и очакваме отговор", коментираха организаторите на протестите.

Ръководството на община Стара Загора заяви намерение да отстрани незаконните постройки още в края на лятото на 2013 г. След спазване на всички законови процедури събарянето им бе насрочено за 9,00 часа на 12 май. В събота - 10 май - обаче в общината бе получено писмо, подписано от директора на Областната дирекция на МВР в Стара Загора, с което той препоръча отлагане на планираното събаряне заради липса на ресурс за охраната му.

Именно тази позиция на органите на реда предизвика недоволството на гражданите и в социалните мрежи бяха организирани два протеста. Първият бе в понеделник на обяд пред областна администрация, а вторият - същия ден вечерта в парк „Пети октомври". Именно по време на тях бе решено да бъде изпратено и открито писмо.

Организаторите им пък обявиха, че в дните след тях участници в събитията и активчи членове на фейсбук групите са били привиквани в полицията, за да дават обяснения за участието си в проявите.

„Само двама от тях се съгласиха да цитираме имената им. Това са Петър Терзиев и Станислав Джуров. Първият най-често подава жалби за нарушаване на обществения ред в кв. „Лозенец" и за незаконно изсичане на дървета, а вторият направи проблема с незаконната сеч достояние на цяла България като изпрати сигнал до Нова телевизия", коментира Илиян Илиев, администратор на една от групите в социалната мрежа.