Проф. Станков: Нужна е промяна в образованието
Проф. Станков: Нужна е промяна в образованието / Областна администрация Стара Загора

Крещяща е нуждата от промяна и в средното, и във висшето образованието, и във взаимоотношенията с бизнеса. Това каза ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков по време на кръгла маса на тема „Взаимодействие между средно, висше образование и бизнеса - състояние и перспективи".

Има постижения - актуализираха се учебните планове и програми, като се съобразиха с европейските, има напредък по отношение на практиките, увеличи се обема на чуждоезиковото обучение. Създаде се първоначалната необходима връзка с бизнеса, но това е само началото, каза проф. Станков.

„Преобразуването на техникумите в професионални гимназии и намалението на практическата подготовка изигра негативна роля. Ние очакваме при нас да дойдат хора с известни умения и знания, върху които ние да стъпим и да развиваме нещата", коментира проф. Станков и допълни, че в средното образование са необходими корекции. Според него има много проблеми и във висшите училища. Той е категоричен, че 51 учебни заведения са прекалено много.

С всяка изминала година резултатите на кандидат-студентите са по-ниски, а броят на кандидат-студентите е много голям. Бизнесът иска да се развива, а се оказа, че няма достатъчно подготвени специалисти, коментира проф. Георги Иванов.

Той допълни, че висшето образование няма функциите да компенсира пропуските на средното образование, то трябва да ги надгражда.

Всички предложения и идеи след дискусиите в днешния форум ще бъдат внесени за разглеждане в Министерството на образованието.