Премиер и министри инспектират строителството на Лот I от  „Марица
Премиер и министри инспектират строителството на Лот I от „Марица / Dariknews.bg/архив

Премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров ще инспектират хода на строителството на Лот I от автомагистрала „Марица".

Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС чрез ОП „Транспорт" 2007-2013 г.

Първата копка от строителството бе направена в началото на август.Лот 1 е дълъг 31 км и е в отсечката от Оризово до Димитровград. Срокът на изпълнение на участъка е 25 месеца.

Изпълнител на аутобана е италианска строителна компания „Кооператива Муратория Чементисти - Чи Ем Чи Ди, Равена", а строителният надзор ще се извършва от Обединение „Т7/СИНК"-Пловдив. Финансирането на строителството е по ОП „Транспорт", a стойността е повече от 133 млн. лева без ДДС.

По трасето от Оризово до Димитровград се предвижда да бъдат изградени четири паркинга, десет пътни надлеза, три подлеза и четири моста. Ще бъдат построени и пет селскостопански подлеза за обслужване на „черни" пътища. Ще бъдат монтирани шумоизолиращи прегради между магистралата и населените места, през които тя преминава.

Автомагистрала „Марица" е част от общоевропейски коридор №4 Дрезден - Будапеща - София - Истанбул и част от трансевропейската магистрала „Север - Юг", свързваща страните на Източна и Централна Европа с Близкия изток и Азия. През автомагистралата преминава и трафикът за Гърция при пътен възел Ново село.