Предлагат увеличение на такса смет за граждани и намаление за бизнеса
Предлагат увеличение на такса смет за граждани и намаление за бизнеса / DarikNews.bg, архив

Общинските съветници се събират утре от 9 часа на последното за тази година заседание на местния парламент.

В дневния ред са включени 44 точки, като последна са питанията от общинските съветници Тихомир Томов за дейността на концесионера по чистота и на Юсни Ибрям, относно общински терен в кв. "Лозенец".

От администрацият предлагат да се завиши такса смет за гражданите и да се намали за бизнеса. „С цел уеднаквяване на тежеста на физическите и юридическите лица предлагам ставката за нежилищните имоти на предприятията през 2011г. за гр. Стара Загора да се намали от 5 на хиляда на 3 на хиляда за нежилищните имоти на предприятията на територията на град Стара Загора и да се запази на 6 на хиляда за имоти в селата на Община Стара Загора. Размера на таксата за битови отпадъци за жилищните и нежилищни имоти на граждани, застроените и урегулирани поземлени имоти, както и за жилищните имоти на предприятията, организациите на бюджетна издръжка и други собственици на такива имоти се определя за град Стара Загора в размер на 1.20 на хиляда, пропорционално върху данъчната оценка на имотите", е записано в предложението.

Фирмата концесионер "Нелсен - Чистота" е представила план -сметка за разходите, които ще бъдат извършени за предоставяне на услугите по дейност "Поддържане на чистота" през цялата 2012 година. В план-сметката предложението за размера
на средствата за сметосъбирането и сметоизвозването, за депа за обезвреждане; проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация и мониторинг на депата; за поддържане на териториите за обществено ползване в т.ч. и за снегопочистване, както и за подобряване на качеството на предлаганата услуга за цялата 2012 година, е за завишаване на сумата по концесионния договор на 7 318 797 лева с ДДС. За тази година договорената сума с концесионера е 6 598 431 лева.

Концесионният договор с „Нелсен - Чистота" изтича на 26 юни 2012 година.

Съветниците трябва да решат дали да приемат предложението за намаляне наполовина на туристическия данък за местата за настаняване и средствата за подслон на територията на Община Стара Загора. 156 011,12 лева са приходите от туристически данък за 11-те месеца на годината. Невнесеният туристически данък, който е изчислен на база подадени справки в Община Стара Загора за броя на реализираните нощувки към 30 септември, е 7 565,94 лева Надвнесеният туристически данък за деветмесечието е в размер на 2 706,27 лева.