Православната църква почита паметта на патриарх Евтимий Търновски
Православната църква почита паметта на патриарх Евтимий Търновски / netinfo

Православната църква почита днес паметта на Св. Евтимий - патриарх Търновски. На 20-ти януари се чества паметта на Преподобния Евтимий Велики, който е живял през V век, както и паметта на българския патриарх Св. Евтимий Търновски, който има голям принос за културната и религиозна идентичност на българина.

Евтимий е роден около 1327 г. - вероятно в Търново. Произхожда от знатния болярски род Цамблаковци. Привлечен от славата на Преподобния Теодосий Търновски, отива в Килифаревския манастир и става един от най-ревностните му ученици. Усвоява исихазма и е издигнат за помощник на Теодосий.

Св. Евтимий се очертава като най-забележителната фигура в България през вторатаполовина на 14-и век. Той предприема и извършва важна правописно-езикова реформа, с която цели да внесе единство в правописа и литературния език. Ревизира старите преводи, като ги сверява с гръцките оригинали, прави нови преводи на богослужебни и други книги. Автор е на житията на светците Иван Рилски, Иларион Мъгленски, Петка Търновска, Филотея. Творбите му са широко разпространени в Румъния, в Сърбия и в Русия.

20-ти януари е известен сред народа като Петльовден, Ихтим, Ихтима, Петеларовден или Петларовден.