/ пресцентър, Прокуратура на Република България
Районна прокуратура-Стара Загора повдигна обвинение на 36-годишен мъж с инициали Д.К за това, че в периода месец май до 28 септември 2022 г. в землището на с. Кравино (общ. Стара Загора) засял и отглеждал 80 броя растения от рода на конопа в нарушение на установените правила в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Това съобщиха от прокуратурата.

Освен в землището на с. Кравино, мъжът държал и в с. Медникарово, общ. Гълъбово без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите високорискови наркотични вещества – коноп (марихуана), общо с нетно тегло 103.67 грама на стойност 622 лв., метамфетамин в два обекта общо нетно тегло 3.51 грама на стойност 87,73 лв., 3.4 метилендиоксиметамфетамин/екстази с тегло 0.11 г, на стойност 4.4 лв., всички наркотични вещества на обща стойност 714.17 лв
 

пресцентър, Прокуратура на Република България



Д.К. е установен и задържан в нива в землището на с. Кравино, общ. Стара Загора в момент на полагане на грижи по отглеждане на 80 бр. растения от рода на конопа /марихуана/, който са с тегло в сурово състояние около 1000 кг. По разследване е извършен оглед на местопроизшествие, претърсване и иземване, както и личен обиск на лице. От мястото са иззети 80 бр. зелени растения от рода на конопа, сухи късове от същия вид растение, препарати за растителна защита, торове, пръскачка, кофи, лопата, трион, градинарски ръкавици, ножици и други вещи.

При извършения личен обиск в дрехите на Д.К.са открити и иззети саморъчно свита цигара и насипна суха, растителна маса, която при тестване с полеви наркотест реагирала на марихуана.

Дрога по куриер: Хванаха дилъри в София, продавали наркотици чрез фирма за доставки


При претърсване в домът на Д.К. в с. Медникарово, общ. Гълъбово били иззети 4 бр. растения марихуана, 1 сухо растение марихуана със съцветие, 2 полиетиленови пликчета с бяло кристалообразно вещество, огледало с плътни ленти от бяло прахообразно вещество, други вещи и паричната сума от 35 хил.лева.

След привличане в качеството на обвиняем, с постановление на наблюдаващия прокурор Д.К. е задържан за срок от 72 часа. Той е неосъждан.
Предстои Районна прокуратура-Стара Загора да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д.К.