изложба мартеници
изложба мартеници / община Стара Загора
Всяка година на 1 март българите се закичваме с мартеници – за здраве и в очакване на настъпването на пролетта. Обредът по закичването на сукани бели и червени конци датира от векове. Смята се, че белият цвят символизира дълголетие, а червеният – здраве и сила. Хората вярвали, че мартениците ги пазят от уроки и зли сили. Според поверието трябва да свалим мартеничката си, когато видим щъркел или цъфнало дръвче, на което да я вържем.

В навечерието на празника на Баба Марта, в залата на Центъра за подкрепа за личностно развитие в Стара Загора бе открита изложба на участниците в конкурса „Баба Марта бързала, мартенички вързала”. Бяха наградени и най-добре представилите се индивидуални и колективни участници. С колективни награди бяха отличени 42 детски градини, училища и институции, а 66 деца получиха грамоти и индивидуални награди.
 
Днес от 11 часа в Зоопарка очакват и най-малките старозагорци да споделят празника Ден на мартеницата. Първите малчугани ще могат да закичат с червено-бели символи клетките на животните.

изложба мартеници
община Стара Загора


Една от легендите за мартеницата разказва, че след като Аспарух и неговите българи пристигнали по днешните наши земи, сестрата на хана му пратила като дар билка от родината. Вързала я с бял конец за крака на птица. По време на дългия полет птицата се наранила, а кръвта обагрила конеца. Все пак тя донесла дара на българския владетел. А той след като взел билката, си вързал бяло-червения конец за здраве и сполука.

Променливият месец март, в който зимата си отива и идва пролетта, се свързва неизменно с митологичния образ на Баба Марта. Легендата разказва, че Марта живяла със своите братя – Голям и Малък Сечко, далеч в планината. Усмихвала ли се тя, стопляла простора с благата си усмивка, блестяло като златно слънцето, прелитали весело птичките. Млада жена подкарала овце и кози в планината именно в ден, в който Марта била радостна. Свекърът на младата невеста я убеждавал да не изкарва стадото на паша, защото е рано. Тя обаче му отвърнала, че Марта е жена, не е силна като братята си и нищо няма да стори. Ядосала се Марта, дочувайки тези думи, и облаци надвиснали над планината, ветрове забрулили и захванала люта зима. Непокорната млада овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците си в планината.
 
А според преданието, хората се окичват със суканите бели и червени конци, за да е радостна Баба Марта.