трафик на хора
трафик на хора / Пресцентър
Стара Загора е една от спирките на най-мащабната информационна кампания против трафика на хора в света Поход за свобода. Той ще се проведе на 19 октомври от 10:30 часа и е посветен на Европейския ден за борба с трафика на хора, 18-ти октомври. Началната точка на Похода за свобода в областния град е паркТракия, градинката на 5-то  ОУ,  след което участниците ще преминат през града и ще стигнат до парк „Алана, където Походът ще завърши.
 
С подкрепата на Националната комисия за борба с трафика на хора през 2015-а година Фондация “А21 България” създава един от най-ценните инструменти за подкрепа на български граждани, пострадали от трафик на хора – денонощната Национална телефонна линия за борба с трафика на хора, която приема сигнали за случаи на трафик безплатно на телефон 0800 20 100. В рамките на Похода за свобода всеки участник ще може да се запознае с целите и услугите на Линията и да получи информационни материали.
 
На 19 октомври в 10:30 часа, освен в София, Поход за Свобода ще бъде проведен едновременно и в Пловдив, Бургас, Плевен, Сливен, Благоевград, Видин, Монтана, Смолян, Кърджали, Ямбол, Пазарджик, Габрово, Силистра, Разград, Русе, Шумен, Никола Козлево, Варна, Сандански, Добрич, Търговище, Велико Търново, Хасково, Стара Загора.
 
Инициативата събира граждани с активна обществена позиция, партньори и съмишленици в борбата с трафика на хора, като има за цел да обърне вниманието на българите към огромните мащаби на трафика на хора и търговията с човешки животи у нас.
 
Поход за свобода е уникално по рода си глобално събитие, което се провежда ежегодно в повече от 450 града в над 50 държави по цял свят и с това се превръща в най-голямата и значима инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора в света. Благодарение на ефективните партньорства на Фондация “А21 България” с Националната комисия за борба с трафика на хора, Местните комисии за борба с трафика на хора, Български младежки Червен кръст и Превантивно-информационните центрове към местните общини, за първа година страната ни взима участие в международната инициатива на А21 с цели 25 града-домакини.
 
По данни на Европол България продължава да е сред основните страни на произход на жертви на трафик в Европа, а според доклада на Националната комисия за борба с трафика на хора за 2018 г. се наблюдава ръст на българските граждани, жертва на трафик с цел трудова експлоатация.