Подготвят кандидатурата на Стара Загора за „Европейски град на спорта”
Подготвят кандидатурата на Стара Загора за „Европейски град на спорта” / община Стара Загора

Общественият съвет, който е сформиран към кмета Живко Тодоров, ще започне работа по подготовката на кандидатурата на Стара Загора за „Европейски град на спорта". Това стана ясно по време на официалното представяне на членовете на структурата.

По покана на кмета Живко Тодоров в нея влизат 15 общественици, бизнесмени, двама от бившите градоначалници, представители на спорта, науката и църквата: доц. д-р Алексей Стоев, Антон Андронов, Дамян Георгиев, Димитър Ангелинов, д-р Евгений Желев, арх. Емил Василев, Енчо Енев, Илко Русев, отец Йордан Карагеоргиев, Красимира Чахова, Олег Стоилов, инж. Румен Райков, инж. Христо Михалев, проф. Цанко Яблански. За председател е избран бившият кандидат за кмет на Стара Загора Дамян Георгиев.

До този момент съветът е имал две заседания като сред обсъжданите теми са били още изработване на наредба, която регламентира правила за визията на централната градска част, възобновяване на отношенията на Стара Загора с град Ю Янг и търсене на реални инвестиции от Китай, разполагането на Музей „Литературна Стара Загора" в източната част на сградата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески", залесяването на места, определени от ТД "Сърнена гора", поставянето на художествено осветление на сградите в центъра на Стара Загора, превръщането на града в конгресен и изложбен център.

„В общественият съвет могат да бъдат избрани и други членове, които са допринесли със знанията и уменията си в определени сфери", коментира при представянето на структурата Живко Тодоров. Той обясни, че по отделните теми обсъждани в съвета се търси мнението и на други заинтересовани страни и съсловни организации като Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в града, Камарата на архитектите и др.

„Големият проблем на всяко управление е, че с течение на времето то започва да се капсулира, да се обгражда с хора, които го тупат по рамото, дори и когато греши. Затова потърсихме реалния си коректив. Смятам, че със създаването на този обществен съвет в Стара Загора показваме едно съвършено ново ниво на политическа култура. Да поканиш опонента си от изборите, за да вземате заедно решения по важни въпроси, е нещо, което е повод за похвала, а не за критика.

Ако В България повече се работеше по този начин, страната нямаше да бъде в това положение днес. През последните 25-26 години сме свидетели на противоречия, противоборства, лични нападки и по-малко свършена работа.

В Обществения съвет не се говори за партии, никога не сме коментирали политически въпроси по време на заседанията. Коментирали сме само различни проблеми на града",заяви още Живко Тодоров.

Стара Загора ще може да кандидатства за „Европейски град на спорта" още през следващата година. За целта до 30 юни в Европейската асоциация на столиците и градовете на спорта трябва да бъде изпратено официално писмо, подписано от кмета, с което се заявява желание за включване в надпреварата.

След това от асоциацията изпращат специална комисия, която да огледа спортните обекти и инфраструктурата и да прецени отговаря ли съответния град на условията. Изборът се осъществява в края на годината. Първият български град, който бе удостоен със званието е Пловдив. София пък е кандидат за европейска столица на спорта през 2017 г.