Почина скулпторът Доко Доков
Почина скулпторът Доко Доков / netinfo

Коварна болест прекърши пътя на влюбен в живота и красивото човек.
Късно снощи в болницата в Казанлък почина почетният гражданин на града и известен скулптор Доко Доков.


В последната година и половина Доко Доков се бореше с раково заболяване, което въпреки усилията на лекари в Германия и България, както и на подкрепата на негови приятели, се оказа по-силно от духа на големия творец.


До последния си миг Доко Доков имаше планове и мечти, свързани с родния му град. Една от тях, която ще продължат приятелите и съратниците му, е да изгради паметник на основателя на Казанлък Сараджа Паша. Пълководецът, стъпил в края на 14-ти век на територията на днешния Казанлък, възкликнал: „Ако има рай на земята, то той е тук!"
Друга негова идея, приета радушно от местната управа бе да се изградят скулптурни композиции по основните булеварди в Казанлък, които да отвеждат туристите до най- известните културни забележителности на града.


Доко Доков стана почетен гражданин на Казанлък в края на май тази година. Отличието му бе присъдено по повод неговата 84-та годишнина и заради безценния принос за развитието на културата в града, както и заради направените от него скулптурни пластики, дарени на града и местната Художествена галерия, на стойност над 100 хиляди лева. Една от най- известните скулптори на Доко Доков, възстановена от неговия приятел Димитър Койчев миналата година, със средства на частна фирма- Тракийката, се е превърнала в един от символите на Казанлък. Скулптурата се намира на площад „Севтополис".


Доко Доков е автор и на копието на бронзовата глава на Севт Трети, намиращо се в Историческия музей в Казанлък. Той, заедно с Димитър Койчев- негов приятел и колега, са автори и на паметника на Космонавта, открит на 7-ми юни на площада в град Омуртаг. Този паметник е и последната творба на Доко.

Последната публична проява на Доко Доков бе на запис, когато по време на тържествената сесия  на  Общинския съвет на Казанлък, на 31-ви май, когато бе удостоен с най- високото отличие на града- почетното гражданство,  пред диктофана на местен журналист,  от дома, в който прекара последните седмици от живота си, Доко Доков завеща на съгражданите си и тези, които идват след него„ да станат стойностни хора”.


Погребението на известния творец ще е в във вторник. Поклонението ще е от 13 до 15 часа в "Информационния център" на ул. "Искра"-4. Вечният дом на Доко ще е в казанлъшкото гробище.

Доко Доков е роден в Казанлък през 1929 година. Завършил е скулптура в Художествена академия при проф. Любомир Далчев. Член е на СБХ, има три самостоятелни изложби в Париж, Италия, Испания, Германия. Негови произведения са притежание на частни колекционери от цял свят.


За тези, които познаваха, Доко, той ще остане в мислите и сърцата им като светъл и сърцат човек, неистово влюбен в живота и всичко красиво, с очи за детайлите в човешките души, с неизброими планове и желязна воля да следва и сбъдва мечтите си. Беше влюбен в живота и животът му отвръщаше със същото.
Неотразими бохем и творец със собствено излъчване и почерк.


Да е светла паметта му!