Планират и плувен басейн на Военния терен
Планират и плувен басейн на Военния терен / DarikNews.bg

На мястото на бившите артилерийски казарми на Военен терен в Стара Загора може да бъде изграден обществен център със зони за спорт с плувен басейн и паркинг. Тези близо 90-100 декара могат да се благоустроят като се изгради парк с пешеходни алеи и места за паркиране. Двата проекта са заложени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие в зоната със социален характер. В нея се предвижда още продължение на ул. „Христо Ботев" през територията на Военен терен в западна посока до пресечката с ул. „Капитан Петко войвода".

„Този проект е поставен в зависимост от решението на правителството. Община Стара Загора е направила необходимите постъпки и процедурата по прехвърляне собствеността на терена е извървяна донякъде. Това е важно условие за усвояване на европейски средства", уточни Георги Симеонов, директор Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция" в общината.

Главната цел, която е в основата на Интегрирания план, е Стара Загора да се превърне в един от водещите национални центрове на образование, култура, икономика, туризъм и иновации, притегателен за човешките ресурси и инвестиции. В него са очертани три зони за въздействие, които разполагат със собствен бюджет. Той е най-голям за зоната с потенциал за икономическо развитие-301 млн лева, следван от средствата за публичната зона-241 млн. лева, а 201 млн. лева са предвидени за бюджет на зоната със социален характер. В зоната за публични функции са заложени средства за изграждане на самостоятелна сграда за обсерватория и планетариум, а в икономическата се предвижда бюджет за нова пожарна. За предстоящите седем години са планирани 3 млн. и 500 хил. лева за развитие на конгресен и фестивален туризъм чрез организиране на 14 културни иновативни събития.

Целият Интегриран план за градско възстановяване и развитие е начин да се създаде единна стратегическа и планова рамка с хоризонт на действие 2020 година, която да послужи като основа за адекватно определяне на тенденциите и посоките на развитие.

42% от анкетираните преди няколко месеца старозагорци си представят нашия град по-благоустроен, по-жизнен и красив. 29% са поискали Стара Загора да бъде чист и зелен град, а 17 на сто-да се развива в икономически план, който да осигурява нови работни места.