служба
служба / Старозагорска Митрополия
Старозагорският митрополит Киприан оглави Заупокойната света Литургия и панихидата по повод 22 години от кончината на Старозагорския митрополит Панкратий.

Тя бе отслужена в Бачковския манастир „Успение Богородично“ в съслужение с Техни Преосвещенства Велички епископ Сионий – игумен на светата обител и Месемврийски епископ Яков.

В службата се включиха, както цялото монашеско братство, част от което е бил и блаженопочиналият архиерей, така и духовници от Старозагорска епархия и хора при Катедралния храм „Св. Николай“, с диригент Мария Колева.

 „Моето сърце е преизпълнено с чувства и емоции, които нахлуват със спомена за приснопаметния Старозагорски митрополит Панкратий, в чиято обител, днес ние се намираме, става послушник, а по предложение на манастирското братство и с одобрението на Светия синод на Българската православна църква, приема монашески постриг с името Панкратий, където носейки различни послушания натрупва опит и израства духовно за последващото му служение. 

Дълбоко съм развълнуван и това вълнение нито мога, нито бих желали да скрия от Вас, защото твърде близък до сърцето ми е блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий. За мен дядо Панкратий е не само предшественик на богодаруваната епископска катедра, но и духовен отец, наставник, родил ме в Бога, духовен образец, сложил отпечатък върху цялото ми служение“, посочи митрополит Киприан.

Вчера Епархийският съвет на Старозагорска света митрополия проведе изнесено заседание в Бачковския манастир, на което бяха обсъдени актуални въпроси и проблеми, изслушани бяха доклади, разгледани бяха преписки и молби от миряни.