Отложиха делото за фалита на „Ремотекс”
Отложиха делото за фалита на „Ремотекс” / БГНЕС, архив

Делото за обявяването на радневското предприятие „Ремотекс" в несъстоятелност бе отложено за началото на ноември. Това потвърди пред Дарик регионалният представител на КНСБ в Раднево Бойка Боева.

Делото е заведено по искане на най-големия кредитор на предприятието - Първа инвестиционна банка. Задълженията към нея надхвърлят 15 милиона лева и не са обслужвани през последните години.

„Работниците от „Ремотекс" все още са в „платен престой". Техният брой обаче все повече намалява. В момента са неповече от 250 човека. Не малка част от хората предпочитат да напуснат и да отидат на борсата. Разговаряли сме с представителя на новия собственик, който ни увери, че на 30 юли е насрочено заседание на Съвета на директорите.

На него трябва да бъде избран новият изпълнителен директор. Когато той стане ясен ще поставим пред него въпросите си за бъдещето на предприятието и за неизплатените заплати", обясни Боева пред Дарик.

Работещите в ремонтното предприятие не са получавали своите възнаграждения от февруари 2013 г. На няколко пъти те организираха протести, водиха преговори с министри и премиера Пламен Орешарски.

Министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев дори изяви готовност предприятието да бъде закупено от държавата. Сделката обаче пропадна след назначена проверка на актуалното състояние на „Ремотекс". В средата на юни стана ясно, че предприятието има и нов собственик - гръцкият гражданин Йоаннис Геофкос.