Отличиха 135 спасители
Отличиха 135 спасители / DarikNews.bg

Горд съм, че съм тук, сред вас, сред онези, които взеха участие в спасителните дейности в наводнените райони на страната от началото на февруари. Вие сте героите, които изпълнихте своя граждански и воински дълг, каза зам.-министърът на отбраната Валентин Радев пред старозагорски военнослужещи.

Отличиха 135 спасители
netinfo

Той присъства на официална церемония на площада пред общината, на която 135 бойци от военните формирования на Сухопътни войски в Стара Загора, Пловдив, Казанлък, Сливен и Шумен бяха отличени с благодарствени грамоти, предметни и парични награди заради участието им спасителната операция от миналия месец.

Отличиха 135 спасители
netinfo

Скъсана стена на язовир „Иваново" потопи на 6 февруари сутринта харманлийското село Бисер, в което живеят над 800 души. Още няколко села в района бяха засегнати от водната стихия. 10 души намериха смъртта си във водния ад.

От 2 до 15 февруари Българската армия се включи с 15 военни формирования в помощ на населението в бедстващи райони в страната и с действията си подпомогна структури на държавната и местната власт. В състава на формированията бяха включени 413 военнослужещи, оборудвани със 153 броя техника и 19 водоноски. В усложнената зимна обстановка те оказваха помощ на населението в областите Русе, Смолян, Сливен, Стара Загора, Хасково, Плевен и Ямбол. Освен в действията по разчистването на пътищата от снега и транспортиране на болни и пострадали, усилията на модулните формирования бяха насочени към евакуационно-спасителните дейности в помощ на жителите на Хасковска област.

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев информира, че в страната има 96 мобилни групи. Те са в готовност за действия при подпомагане на населението при бедствия и аварии и са базирани там, където има военни поделения. Сформираните групи участват при потушаване на пожари, оказват помощ по време на земетресения, действат при обезвреждане на боеприпаси на територията на страната.

Отличиха 135 спасители
netinfo

На церемонията по награждаването на спасителите присъстваха началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, заместник-командирът на Сухопътни войски бриг. ген. Нейко Ненов, командирът на Втора тунджанска лека пехотна бригада бриг. ген. Петър Петров, кметът Живко Тодоров, председателят на ОбС Емил Христво, заместник-областният управител Димитър Драчев.