Златната липа
Златната липа / Стоян Стратиев
Осмото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ няма да се състои през 2020 година заради кризата с коронавирус, съобщи с огромно съжаление неговата създателка и директор на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

Фестивалът беше насрочен за дните от 30 май до 3 юни и до последно екипът се надяваше, че пандемията ще приключи с настъпването на пролетта и провеждането му все пак ще бъде възможно. „Затова не спирахме да работим по организацията на събитието. В средата на април вече сме напълно готови с програмата, но последните прогрози и развитието на пандемията в света ни накараха да вземем трудното, но единствено правилно решение – да отложим провеждането на VIII-я фестивал „Златната липа“ за 2021 година“, каза Магдалена Ралчева. Причина за решението е и забраната за провеждане на културни събития от Културния календар на община Стара Загора до септември тази година.

Вече са насрочени новите дати, на които ще се проведе догодина кинофестивалът „Златната липа“ в Стара Загора – от 29 май до 2 юни 2021 година. В програмата на кинофорума и през следващата година ще намерят място част от заглавията, които щяха да бъдат показани сега. Това ще бъдат ленти, които са произведени през 2019 г. и по различни причини имат особено място в програмата на фестивала.

Още в началото на годината е било определено и международното жури на „Златната липа 2020“ . Закупени са били и самолетните билети за чуждестранните му членове. Те ще останат в състава на журито и при провеждането на форума през следващата година, посочи Магдалена Ралчева. Определен е бил и тазгодишният носител на наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното. „Той е мъж, обичан български актьор, който играе изключително активно и в киното, и в телевизионните сериали, както и на театрална сцена. Ще запазим името му в тайна, защото ще му връчим наградата догодина“, каза още Ралчева.

В осмото издание на фестивала филмите в програмата на „Златната липа“ ще бъдат 45.