Откриха общежитие „Науката и младежта в Оряховица
Откриха общежитие „Науката и младежта в Оряховица / DarikNews.bg

Тази сутрин бе официално открито общежитие „Науката и младежта" в базата на Фондация „Миню Балкански" в село Оряховица. То разполага с 36 места. Помещава се в сградата на бившето кметство в селото.

Фондацията "Миню Балкански" е основана от семейството на професор Минко Балкански и носи името на баща му Миню. Седалището на организацията се намира в село Оряховица, област Стара Загора, в старата семейна къща.

Фондацияра обучава преподаватели, които да ръководят най-талантливите ученици с цел постигане на високи резултати на международните състезания.
Открива и подпомага развитието на изключителни български таланти в областта на изкуството. На младите таланти се дава възможността да се срещнат с първата си публика.

Сградата бе открита от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и проф. Минко Балкански. В церемонията участва и заместник-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

„Професор Балкански е не само голям учен, голям родолюбец, тръгнал от прашните пътеки на нашия Балкан към големия свят, получил признанието на този свят и на най-престижните университети, но преди всичко той е и голям българин, не забравил корените си, милеещ за родното. Убедена съм, че комплексът в Оряховица ще продължи да бъде място за придобиване на нови знания от младите хора, с които в бъдеще ще се гордеем с основание.“, каза Цецка Цачева.

Тя връчи на проф. Балкански почетен плакет на Народното събрание.