/ Държавна опера Стара Загора
На 15 февруари, от 19:00 часа, Държавна опера представя Симфоничен концерт „Децата на Стара Загора по сцените в Европа“ с диригент Пиер Калабрия и със специалното участие на Десислава Добрева – флейта.

В програмата ще прозвучат произведенията:Белини - " Норма" – Увертюра, Сесил Шаминад - Кончертино за флейта и оркестър, Морис Равел - Павана за смъртта на Инфантата, Карл Рейнеке - Концерт за флейта и оркестър оп. 283.

Десислава Добрева е родена в Стара Загора, завършила е НУМСИ “Христина Морфова“ през 2005 г. През 2012 г. се дипломира с отличие в магистърска степен в Университет за музика и сценични изкуства, Виена, в класа по флейта на проф.Барбара Гислер-Хазе. Учи един семестър по Програма „Еразмус“ в Парижката консерватория при Винсент Люка /соло флейтист на Оркестъра на Париж/.

В годините 2012-2014 г. е в класа по флейта на Карл-Хайнц Шутц /соло флейтист на Виенската филхармония/. Участва и печели редица награди в международни конкурси и концертира в много европейски страни, както и в Япония и Китай. Участва активно в концертите на Фондация „Лайв Музик Нау“, основана от Сър Йехуди Менухин. Посещавала е майсторски класове при Филип Бернолд, Пиер-Ив Арто, Андраш Адорян, Феликс Ренгли, Патрик Галоа и др. Стипендиантка е на „Вернер Трип Фондация“, „Токио Фондация“, „Вефелшайд Фондация“.

В момента Десислава Добрева преподава флейта в Частното Музикално училище „Алегро Виваче“ във Виена, както и в Държавното Музикално училище „Й.Г.Албрехтсбергер“ в Клостернойбург. Тя е основателка на „1,2,Трио“ /флейта, виолончело и пиано/, с които през 2013 г. са финалисти и носители на награда на Конкурса „Фиделио“ във Виена.

Страстта към камерната музика я събира също с духовия квинтет „qWINDett“, с който има многобройни участия, между които на престижния Фестивал в Залцбург под ръководството на Виенските Филхармоници и също така изнасят рецитал в Музикферайн.

Свирила е в оркестри, между които на Виенската Държавна опера, Виенските Симфоници, Народната Опера във Виена, Народния театър в Клагенфурт, Симфониета Баден, Моцарт Оркестър, Младежкия оркестър на Европейския съюз, Народния театър в Баден.

Между имената на диригентите, с които е работила са Франц-Велзер Мост, Филип Йордан, Кристоф Ешенбах, Инго Мецмахер, Владимир Ашкенази, Алфред Ешве, Антонело Манакорда.

В концерта на 15 февруари ще участва и младият цигулар Ренцо Ставрев. Той е само на 12 години, но вече е носител на много награди от наши и международни конкурси. В това първо участие на сцената на Държавна Опера Стара Загора, той ще свири на пулта на първите цигулки в Кончертино за флейта и оркестър от Сесил Шаминад.

Интересната и виртуозна програма е подготвена от Десислава Добрева - флейтистка, родена в Стара Загора, която живее и работи във Виена. Заедно с диригента Пиер Калабрия, те ще представят Ренцо Ставрев на старозагорската публика.

Още едно от многото деца-таланти на България. Предстоят му и бъдещи участия в концертната програмата на Операта. Ренцо Ставрев е роден на 25 март 2006 г, в Пловдив.

Ученик е в Пловдивското музикално училище. Свири на цигулка от шестгодишна възраст, негови учители са Дарина Данкова и Симеон Симеонов /САЩ/.

Като цигулар печели награди от следните конкурси – Национален конкурс с международно участие „Орфеева дарба“, София; майсторска цигулка на проф. Минчо Минчев от конкурс „цигулките на Минчо Минчев-Варненско лято“, Варна; Международен конкурс за инструменталисти, Перник; Международен конкурс „Охридски бисери“, Охрид, Македония; Международен конкурс „Млади виртуози“, София; Международен струнен конкурср Ниш, Сърбия; конкурс „Златен ключ“, Пловдив; Международен конкурс за инструменталисти, Велико Търново; Международен конкурс „Добрин Петков“, Пловдив.

Участвал е в майсторските класове на проф. Йосиф Радионов, проф. Гинка Гичкова, проф. Стойка Миланова. От деветгодишна възраст свири и на виолончело, с преподавател Юлия Марковска. Като виолончелист печели конкурсите - „Млади виртуози“, София; „Добрин Петков“, Пловдив и Международен интернет конкурс, гр. Белград, Сърбия, Международен конкурс Йосф Славенски, Белград, Сърбия.

Участвал е в майсторски класове на проф. Ромен Гариу и проф. Анатоли Кръстев. Ренцо Ставрев участва в множество продукции на НУМТИ „Добрин Петков“; Пловдив, в няколко концерта в НБ “Иван Вазов“,Пловдив; в благотворителен концерт с проф. Радионов; в два сезона свири със оркестъра на Симфониета Враца.