опера
опера / netinfo
Държавна опера-Стара Загора гостува на 5 юни за втори път на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в София. 

След успешното представяне на спектакъла на операта „Бохеми“ миналата година, изборът на Старозагорската опера за тази година е спектакълът на „Лучия ди Ламермур“ се нарежда сред безспорните белкантови образци. Драматичният сюжет, брилянтната и емоционално написана музика, красивата мелодика и палитрата от неповторими образи привличат вниманието и интереса на изпълнителите и публиката вече повече от 180 години /премиерата на операта се е състояла в Неапол през 1835 година/.

Спектакълът на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети на Старозагорската опера предизвика интереса на меломаните от цяла България след впечатляващата премиера  на белкантовия шедьовър на 5 декември 2015 година. Припомняме, че с този спектакъл бе закрито 46-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора. „Лучия ди Ламермур“ бе и изборът за блестящ финал на 12-то издание на ММФ „Моцартови празници“ в Правец. Творческият екип на спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“ получи престижната награда „Стара Загора“ 2016 за принос в областта на изкуствата и културата в навечерието на 24 май. През месец септември, постановъчният екип на спектакъла бе награден с престижното отличие „Кристална лира“ на СБМТД и Класик ФМ Радио.

На 5 юни от 19.00 часа спектакълът на операта „Лучия ди Ламермур“ ще бъде представен за първи път в София. Блестящ солистичен състав ще видят софиянци и гостите на столицата в главните роли. Емилия Иванова ще се превъплъти в сложния образ на Лучия. Свилен Николов ще се представи в ролята на нейния брат Енрико  Аштън, Назар Тацишин от Украйна ще поеме ролята на изстраданата и въображаема любов на Лучия – Едгардо, Юлиан Константинов ще пресъздаде ролята на Раймондо.Участват още Георги Динев /Артуро/, Пламен Долапчиев /Нормано/, Нели Нечева /Алиса/, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур”, Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“.

Спектакълът ще дирижира Ивайло Кринчев. Режисьор Огнян Драганов, сцeнография Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо /Италия/. Диригент на хора Младен Станев.